Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Andreas Bergh hyllas för en bättre samhällsdebatt

Porträttfoto av en man.

Årets mottagare av ”Utmärkelsen till mänsklig blomstring till Nils Karlsons ära” är Andreas Bergh, välfärdsforskare och docent i nationalekonomi på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet.

Forskningsinstitutet Ratio delar sedan 2022 ut Utmärkelsen till mänsklig blomstring till Nils Karlsons ära i syfte att hedra en person som genom forskning eller andra samhälleliga insatser har bidragit till mänsklig blomstring. Stort grattis säger vi men vill gärna veta mer om hur Andreas Bergh deltar i och bidrar till en förbättrad samhällsdebatt?

Osedvanligt starkt engagemang för att förbättra samhällsdebatten

Hej Andreas och grattis till utmärkelsen! I motivationen står det att du har ett ”osedvanligt starkt engagemang för att förbättra samhällsdebatten i viktiga frågor”. Kan du med egna ord kort beskriva hur du deltar i och bidrar till just en förbättrad samhällsdebatt?

Jag bloggar, poddar och skriver i dagspressen. Men mitt senaste försök är att göra korta youtube-filmer som nyanserar diskussionen i frågor där folk brukar ha starka åsikter, exempelvis bilfria städer och basinkomst. Kanalen heter Radikal Nyansering. Dessutom försöker jag finnas på X och Bluesky utan att bli grälsjuk...

Vilka av de forskningsfrågor som du har undersökt skulle du säga har haft den största samhällspåverkan, och varför?

– Samhällspåverkan kommer nästan aldrig från en särskild forskare, men jag tror att jag har bidragit till insikten att ett land kan ha välfungerande kapitalism och stor välfärdsstat på samma gång. En annan sak där jag nog gjort en liten, liten insats är att kommunicera att hög tillit mellan människor sannolikt är en förutsättning för välfärdsstaten, inte en konsekvens av den.

Vad håller du på med just nu?

– Jag är i slutfasen av att få ut min seriebok om marknadsekonomi på engelska. Den heter "Hjälpas åt" på svenska, och kommer att heta "Open markets" på engelska. Och den 25 april presenteras en utvärdering av 1977 års högskolereform som jag är medförfattare till.

Andreas Berghs kanal Radikal Nyansering som nämns ovan finns på YouTube.

Radikal Nyansering – YouTube

Ova nämnda utredning: En utvärdering av 1977 års högskolereform.

Leder geografisk spridning av lärosäten till breddad rekrytering? – sns.se


Läs hela motiveringen till utmärkelsen och mer om Andreas på Ratios hemsida.

Andreas Bergh får Utmärkelsen till mänsklig blomstring 2024 – ratio.se

Utmärkelsen till mänsklig blomstring

  • Delas ut till en forskare inom samhällsvetenskap.
  • Utses av en kommitté av tre seniora forskare som gemensamt fattar beslutet. 
  • Delas ut av Ratio sedan 2022. 
  • Vill hedra en person som genom forskning eller andra samhälleliga insatser har bidragit till 'mänsklig blomstring', dvs en grundläggande ingrediens för individens möjligheter att skapa sitt eget livsprojekt.
  • Priset delas ut till Nils Karlsons ära.


Ratio är ett tvärvetenskapligt forskningsinstitut som forskar om företagandets villkor.

Ratio – ratio.se