Sustainable Future Hub

Sustainable Future Hub är ett samverkansnav för studenter, forskare och externa aktörer som fokuserar på ekonomisk och social hållbarhet. Sustainable Future Hub katalyserar projekt och samarbeten där olika aktörer kan arbeta tillsammans i syfte att driva utvecklingen inom hållbarhetsområdet.

Andra initiativ inom hållbarhet vid Lunds universitet

Du hittar mer information om olika forskningsinitiativ och samarbeten på Lunds universitet i listan nedan, som syftar till en hållbar utveckling.

PRME-rapporten (PDF)
FN-initiativet The Principles for Responsible Management Education (PRME) startades 2007 som en plattform för att öka hållbarhetsprofilen i skolor runtom i världen. Initiativet syftar till att utrusta dagens ekonomistudenter med förståelsen och förmågan att leverera förändring imorgon. Genom PRME-rapporten delar Ekonomihögskolan information om framsteg inom etik, ansvar och hållbarhet.

SUBREA Network (SUstainable Business, REporting and Assurance)
Susanne Arvidsson är initiativtagare och ansvarig för SUBREA-nätverket. Det utvecklades för att skapa de bästa förutsättningarna för att möjliggöra en fortsatt diskussion mellan parter som är intresserade av olika perspektiv relaterade till hållbar verksamhet, rapportering och försäkring. SUBREA-nätverket har över 100 medlemmar med fokus på hållbar verksamhet, inklusive seniorforskare, företrädare för toppledningsgrupper från ett antal företag, bland annat Novo Nordisk, Volvo, SCA, Atlas Copco, IKEA, Telia Company, Tetra Pak, samt från icke-statliga organisationer och företrädare för FN, EU och den svenska regeringen.

SUBREA, The 1st SUBREA Conference Report: A focus on challenges and future knowledge needs (PDF)
Den här rapporten ger dig bakgrund och inspiration till att fortsätta med den viktiga uppgiften att omvandla våra organisationer till att blir mer  hållbara och därigenom bidra till att nå Agenda 2030.

SoPact
SoPact är en innovationsfrämjande verksamhet vid Lunds universitet, Socialhögskolan som utgår från regeringens strategi för sociala företag där målet är att skapa bättre förutsättningar för sociala innovationer att utvecklas och komma till användning i samhället. SoPact finansieras genom stöd av Vinnova, Tillväxtverket, Lunds Universitet, Socialhögskolan på Campus Helsingborg och Helsingborgs stad.

Agenda 2030 Forskarskola
Som ett steg för att fördjupa samhällets förståelde för hållbarhet har Lunds universitet startat en forskarskola med fokus på samhällsutmaningar, hållbarhetsfrågor och Agenda 2030.

Hållbarhetsforum
Lunds universitets hållbarhetsforum är en universitetsgemensam paraplyorganisation som binder samman och stödjer universitetets klimat-, energi- och hållbarhetsforskning.

LU Futura
Universitetets tankesmedja LU Futura arbetar tvärvetenskapligt med angelägna framtidsfrågor genom att sammanföra forskning vid åtta olika fakulteter som skapar en unik möjlighet att se på framtidens utmaningar ur alla möjliga synvinklar.

LU:s tematiska samverkansinitiativ
Lunds universitets tematiska samverkansinitiativ utgör mötesplatser för kunskap och utveckling inom preciserade problemområden. Gemensamt för de olika initiativen är att de är ämnesöverskridande, inkluderar flera av våra fakulteter, samt även externa samarbetspartners i Sverige och i världen.

Expertlista inom hållbarhet för ekonomi och näringsliv

Letar du efter en expert inom hållbarhetsområdet? Ekonomihögskolan har en bred kompetens inom hållbarhet och i listan nedan hittar du några av våra forskare inom hållbarhetsområdet. Pressbilder på en del av våra forskare hittar du i Lunds universitets bildbank. 

Fredrik NG Andersson
Docent, nationalekonomi
Hållbar ekonomi, regeringens hållbarhetsmål, hållbarhet i undervisningen.

Susanne Arvidsson
Docent, företagsekonomi
Hållbara organisationer, hållbarhetsforskning och kommunikation, hållbara finanser, hållbar utbildning.

Ester Barinaga
Professor, socialt entreprenörskap
Sociala innovationer och socialt entreprenörskap, alternativa valutor, mikrofinansiering.

Annette Cerne
Universitetslektor, företagsekonomi
Global jämställdhet, CSR, global hållbarhet, hållbar utveckling.

Cristina Chaminade
Professor, ekonomisk historia
Innovation och hållbar utveckling, globalisering av innovation.

Ellen Hillbom
Docent, ekonomisk historia
Jordbruksutveckling och transformation i Afrika.

Magnus Jiborn
Forskare, ekonomisk historia
Miljökonsekvensredovisning, nationell koldioxidredovisning, miljöpåverkan och ekonomisk tillväxt.

Astrid Kander
Professor, ekonomisk historia
Det historiska förhållandet mellan energi, koldioxid och tillväxt.

Alexander Paulsson
Universitetslektor, företagsekonomi
Degrowth, divestering.

Sofia Ulver
Docent, företagsekonomi
Konsumentkultur, mångkulturell; konsumtion, marknadsföring och social integration.

Finansieras av Sparbanksstiftelsen Finn, ägare till Sparbanken Skåne

Sustainable Future Hub har möjliggjorts genom satsningen av Sparbanken Skåne och Sparbanksstiftelsen Finn. I ett första läge är detta planerat att sträcka sig över fem år. Via stiftelsen kan vinstutdelning från banken investeras i samhällsutvecklande insatser.

Vi vill investera i en framtid som är bra för både oss och kommande generationer. Genom att vi och andra aktörer samverkar kan vi tillsammans öka fokus på hållbarhetsfrågor. Hållbarhetsarbete handlar om ett långsiktigt förhållningssätt till omvärlden och en vilja att göra skillnad. Det är en resa vi vill vara med på.

Katarina Andrén, vd för Sparbanksstiftelsen Finn

Idag är hållbarhetsperspektivet en integrerad del i hela Sparbanken Skånes verksamhet, där satsningen med Ekonomihögskolan är ett exempel. Mer om banken och sparbanksstiftelserna här.

Vi jobbar med mål 17, gör du också det? Då ska vi samarbeta!

Kontakt

Martina Oxling 
Projektledare

martina.oxling@ehl.lu.se
Telefon: +46 70 914 88 68

Martina Oxling

SFH nyhetsbrev

Get our newsletter