Med en tioårig bakgrund inom policyfrågor innan jag återvände till akademin och Ekonomihögskolan i Lund, har jag haft förmånen att arbeta med frågor som rör regional utveckling, tillväxt och hållbarhet i nära samarbete med kommuner, regioner och statliga aktörer. Detta arbete har gett mig en djup förståelse för de komplexa utmaningar och möjligheter som den offentliga sektorn står inför.
En del av mina studier för nästan tjugo år sedan fokuserade på hur tekniksprång, innovationer och en ökad interaktion med omvärlden omvandlade den ekonomiska strukturen i Sverige under 90-talet. En omvandling som innebar en intensifiering av produktionskedjans geografiska spridning, vilket naturligtvis fick stora regionala implikationer som kommuner och regioner behövde förhålla sig till.
Idag står vi sannolikt inför ett ännu större tekniksprång som, liksom tidigare, kommer att omforma hur vi arbetar, når marknader långt bortom den lokala sfären och interagerar över nationsgränser. Denna utveckling kan mycket väl än en gång ändra förutsättningarna för kommuner och regioner.
Som rektor för Ekonomihögskolan vid Lunds universitet ser jag KEFU som en ovärderlig plattform för att studera dessa frågor. Sedan starten 1984 har KEFU utvecklats till en kraftfull arena för samverkan och innovation, tack vare det nära samarbetet mellan Lunds universitet, Region Skåne och Skånes kommuner.
I en tid präglad av digitalisering och förändrade demografiska förutsättningar blir KEFUs roll än viktigare. Världen blir alltmer integrerad, och vi står inför både möjligheter och utmaningar som vi måste hantera gemensamt. Genom att initiera och stödja forsknings- och utvecklingsprojekt inom områden som kommunal ledning, ekonomi och politik, bidrar KEFU inte bara till att stärka den offentliga sektorns kapacitet, utan även till att forma framtidens samhälle. KEFU kan också spela en avgörande roll i att främja kunskapsspridning och innovation, vilket kan bidra till att minska regionala skillnader och skapa en mer balanserad ekonomisk utveckling.
Förmodligen är digitaliseringen ett område där KEFUs arbete är särskilt relevant idag. Vi ser hur digitala verktyg och plattformar förändrar hur vi arbetar, kommunicerar och tillhandahåller tjänster. Det är avgörande att vi inte bara anpassar oss till dessa förändringar, utan att vi aktivt leder dem. Här kan samarbetet mellan regionen, kommunerna och Ekonomihögskolan spela en nyckelroll. Genom att kombinera akademisk expertis med praktisk erfarenhet kan vi utveckla nya lösningar som exempelvis en utökad offentlig service, en mer datadriven beslutsfattning, en automatisering av rutinuppgifter, en utveckling av smarta städer och nya lösningar inom sjukvården. Förändringar som har en potential att möta invånarnas behov på ett mer hållbart sätt.
Nya lösningar blir allt viktigare i takt med att samhället möter demografiska utmaningar, såsom en åldrande befolkning och förändrade behov inom vård, omsorg och arbetsmarknad. Denna problematik kräver innovativa lösningar och nya sätt att tänka kring hur vi organiserar och fördelar resurser. KEFU har en stor potential när det gäller att bidra till att utveckla strategier som gör det möjligt för våra kommuner och regionen att anpassa sig till dessa förändringar, samtidigt som vi säkerställer en hög kvalitet på de tjänster som erbjuds invånarna.
Genom KEFU kan vi skapa en djupare förståelse för framtida utmaningar och samtidigt gemensamt utveckla innovativa lösningar. Det är i samarbetet mellan akademin, regionen och kommuner som vi hittar kraften att omvandla dessa utmaningar till möjligheter. KEFUs arbete bidrar till att säkerställa att vi inte bara reagerar på förändringar, utan att vi proaktivt leder vägen mot en mer digital och demografiskt anpassad framtid i ett nära samarbete med det civila samhället och näringslivet i ett gemensamt innovationssystem.
Från mitt mycket personliga perspektiv ser jag verkligen fram emot att se detta samarbete växa sig starkare och framför allt ser jag fram emot att vara en liten del av KEFU och nätverkets kommande forsknings- och utvecklingsprojekt.
Joakim Gullstrand
Rektor, professor, Ekonomihögskolan