Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Erik Bengtsson . Foto

Erik Bengtsson

Universitetslektor

Erik Bengtsson . Foto

Världens jämlikaste land?

Författare

  • Erik Bengtsson

Summary, in Swedish

UNDER 1900-TALET blev Sverige världens jämlikaste land. Inkomstfördelningen var jämn, klassresorna många och det politiska deltagandet stort och relativt
jämnt fördelat i befolkningen. Sverige var ett föregångsland som debatterades
över hela världen som en förebild eller ett skräckexempel. Men hur kom det sig att just Sverige blev så jämlikt?
Akademiker, debattörer och politiker över hela den politiska skalan har velat se den svenska jämlikheten som ett nationellt särdrag med djupa rötter i det gamla
bondesamhället. Men så hände något. När Sverige nu i rasande fart sedan 1980-talet går mot ökad ojämlikhet och halkar efter jämförbara länder kan det vara dags att fråga sig: Stämmer den här bilden?
I Världens jämlikaste land? ger ekonomi-historikern Erik Bengtsson en annan bild av Sveriges utveckling sedan 1700-talet och landets ekonomiska, sociala och politiska särdrag. Fram träder ett ovanligt ojämlikt land där överheten längre än i jämförbara länder stod emot folkets krav på förändring. 1900-talets jämlikhet och stora uppslutning bakom välfärdsstaten skapades istället av en bred koalition mellan de folkrörelser som växte fram från 1870-talet och framåt i opposition till ojämlikhetens konservativa försvarare. Samhället de skapade var någonting nytt och ett tydligt brott med det gamla Sverige.

Avdelning/ar

  • Ekonomisk-historiska institutionen

Publiceringsår

2020-09-07

Språk

Svenska

Dokumenttyp

Bok

Förlag

Arkiv förlag

Ämne

  • History
  • Economic History
  • Political Science (excluding Public Administration Studies and Globalization Studies)

Aktiv

Published

ISBN/ISSN/Övrigt

  • ISBN: 9789179243371