Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Erik Bengtsson . Foto

Erik Bengtsson

Universitetslektor

Erik Bengtsson . Foto

"Märkets" förhistoria : Så började industrins ledande roll i lönebildningen

Författare

  • Erik Bengtsson

Summary, in Swedish

»Märket» på svensk arbetsmarknad innebär att exportindustrins löneöverenskommelse fungerar som norm för alla andra avtal. Det är ett omstritt system, men trots detta vet vi mycket lite om dess uppkomsts. I den här texten dyker ekonomhistorikern Erik Bengtsson djupt ner i källorna för att hitta bakgrunden till systemet, och finner att tidigare forskning haft fel i antagandet om att en lönepolitik liknande »märkets» går att finna redan i 1930-talets fackliga konflikter och avtal. Istället var det i LO-ekonomernas och ett ökande makroekonomisk tänkande som från slutet av 40-talet utvecklade drev på en mer samordnad lönepolitik.

Avdelning/ar

  • Ekonomisk-historiska institutionen

Publiceringsår

2016-11-15

Språk

Svenska

Sidor

47-54

Publikation/Tidskrift/Serie

Arbetarhistoria: meddelande från arbetarrörelsens arkiv och bibliotek

Volym

2016

Issue

159-160

Dokumenttyp

Artikel i tidskrift

Förlag

Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek

Ämne

  • Work Sciences
  • Political Science
  • Economic History

Aktiv

Published

ISBN/ISSN/Övrigt

  • ISSN: 0281-7446